Bonaire - zeespiegelstijging

IK BEN SOLIDAIR MET CARIBISCH NEDERLAND.

0

Mark Rutte, bescherm Bonaire, Sint Eustatius en Saba!

Premier Rutte,

Of je nu op Ameland, Bonaire of in Valkenburg woont, iedereen wil dat het kabinet onze toekomst beschermt tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Dat betekent het beschermen van onze huizen, onze banen en onze gezondheid, nu én voor toekomstige generaties.

U bent sinds 2010 premier van Nederland, ook voor de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Zeespiegelstijging, stormen en extreme hitte vormen een gigantisch risico voor de toekomst van deze drie gemeenten van Nederland. Toch kiest uw kabinet ervoor om deze inwoners amper te beschermen. Voor de meeste Nederlanders zijn er plannen om ze te behoeden voor de levensgrote gevolgen van de klimaatcrisis, maar voor de mensen die op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba wonen zijn die er nauwelijks.

Uw kabinet schuift de drie eilanden keer op keer aan de kant. Kijk bijvoorbeeld naar de armoede die in stand wordt gehouden. Veel mensen kunnen moeilijk of niet rondkomen, door gebrek aan beleid. Waarom is het minimumloon lager als de prijzen hoger zijn dan in de rest van Nederland? Als de hitte toeneemt op Bonaire, de zeespiegel stijgt, en het koraal grotendeels verdwijnt, zal dat het leven op Bonaire moeilijker en duurder maken. Bij gebrek aan actie dreigt de klimaatcrisis de al bestaande armoede op het eiland verder aan te wakkeren.

Zo hoeft het niet te zijn! U heeft de middelen en de kennis om de klimaatcrisis aan te pakken. Daarom moet uw kabinet in actie komen om ook de mensen die in Caribisch Nederland wonen te beschermen. Wij willen dat onze overheid zich voor de toekomst van ons allemaal inzet, waar je ook woont.

Premier Rutte, maak klimaatrechtvaardig beleid voor iedereen.