JA, IK ONDERTEKEN DE BRIEF 📝

De overheid hoort omwonenden en toekomstige generaties te beschermen tegen de gifwolken van Tata Steel. Ik roep minister Adriaansens op om een schoon en groen Tata Steel af te dwingen. De tijd dat de winst van grote vervuilers boven gezondheid, klimaat en natuur staat is voorbij.

Al 23604 handtekeningen!23604 / 30000 (79%)

Een telefoonnummer is niet verplicht maar als je die invult, kunnen we je bellen met updates van de campagne en hoe je daaraan kan bijdragen. Greenpeace gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.

Minister, ga voor een schoon Tata Steel

Onderteken deze brief aan de minister voor Economische Zaken en Klimaat. Samen roepen we haar op om tijdens de huidige onderhandelingen met Tata Steel de gezondheid van omwonenden op één te zetten en af te dwingen dat Tata Steel razendsnel vergroent:

  • Sluit de meest ziekmakende onderdelen: kooksfabriek 2 in 2025 en kooksfabriek 1 vóór 2030.
  • Stel vanaf 2030 een verbod op kolen in voor Tata Steel, net als al het geval is bij energiebedrijven.
> Lees hier de gehele brief

Geachte minister Adriaansens,

U onderhandelt op dit moment met Tata Steel over de toekomst van de staalfabriek in de IJmond. Een cruciaal moment voor meer dan 150 duizend omwonenden en natuurlijk ook de werknemers van het bedrijf. Zij lopen allen het risico om ziek te worden van de schadelijke uitstoot van Tata Steel. Dat verhoogde risico op onder andere longkanker en astma werd vorig jaar door het RIVM aangetoond. Tata Steel is daarnaast met afstand de grootste CO2- en stikstof-vervuiler van Nederland. Het bedrijf bedreigt onze toekomst en die van de generaties na ons.

Zoals u weet zijn de antieke kooksfabrieken van Tata Steel zo lek als een mandje en daarmee een ramp voor de gezondheid, natuur en het klimaat. Ze zijn ver over de levensduur en hadden allang gesloten moeten worden. Vooral kooksfabriek 2 moet direct dicht. Die fabriek is meer dan 50 jaar oud, lekt kankerverwekkende stoffen en staat pal naast het dorp Wijk aan Zee, waar inwoners gemiddeld 2,5 maand korter leven door de vervuiling van Tata Steel.

U kunt hier nu verandering in brengen. Steeds meer bezorgde burgers zeggen: de maat is vol. Een groep omwonenden heeft zelfs een plan gepresenteerd om de meest ziekmakende onderdelen van de fabriek te sluiten en de productie van Tata Steel terug te schroeven. Maak dit Gezondheidsultimatum leidend in plaats van de plannen van Tata Steel, zodat de fabriek in balans komt met de leefbaarheid in de dichtbevolkte omgeving.

Minister, zet de gezondheid van omwonenden op één en dwing af dat Tata Steel razendsnel vergroent:

  • Sluit de meest ziekmakende onderdelen: kooksfabriek 2 in 2025 en kooksfabriek 1 vóór 2030.
  • Stel vanaf 2030 een verbod op kolen in voor Tata Steel, net als al het geval is bij energiebedrijven.

Dit is het moment om de juiste prioriteiten te stellen. Het kan niet zo zijn dat Tata Steel jarenlang burgers gezondheidsschade toebrengt, milieuregels aan zijn laars lapt en vervolgens miljarden aan belastinggeld ontvangt voor een plan dat aantoonbaar tekortschiet. De tijd dat bedrijfswinsten boven onze gezondheid, het klimaat en de natuur staan, is voorbij.