Sluit nu de meest ziekmakende installaties van Tata Steel!

De overheid dient ons en toekomstige generaties te beschermen tegen de giftige wolken van Tata Steel. Ik roep staatssecretaris Heijnen op in te grijpen.

Al 39166 handtekeningen39166 / 50000 (78%)

Deze petitie is in 2023 aangeboden aan Staatssecretaris Heijnen. Momenteel onderhandelt het Ministerie van EZK met Tata Steel over de toekomstplannen. Een cruciaal moment voor omwonenden, natuur en klimaat. Onderteken deze open brief aan minister Adriaansens en vraag haar om de gezondheid van omwonenden op één te zetten en af te dwingen dat Tata Steel razendsnel vergroent.

De plek waar je woont, zou veilig moeten zijn. Maar Tata Steel maakt mensen in de regio ziek en heeft een gigantische impact op het klimaat en de natuur. De overheid moet de meest ziekmakende installaties en hun gifwolken stoppen, zodat omwonenden weer veilig adem kunnen halen.

Tata Steelt de Toekomst

In Nederland staat een van de grootste en vieste staalfabrieken van Europa: Tata Steel. De fabriek staat midden in een dichtbevolkt gebied. 150 duizend mensen en kinderen leven direct onder de giftige wolken van Tata Steel. In de omgeving komt longkanker tot 50% meer voor en jongere kinderen hebben een grotere kans op hersenschade.

De overheid dient ons en toekomstige generaties te beschermen, maar faalt in het handhaven op grote vervuilers. Zelfs de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel mogen gewoon open blijven. Deze installaties zijn roestig en oud. Er zijn vaak incidenten waarbij giftige wolken vrijkomen. 

Ik roep de staatssecretaris op in te grijpen. Staatssecretaris Heijnen, u hoort de basisvoorzieningen voor een gezond leven te bewaken, waaronder de lucht die we inademen. Leg dus de ziekmakende activiteiten stil. De tijd dat winst boven onze gezondheid, het klimaat en de natuur staat, is voorbij.